tv-camera

Checklist voor pers- en nieuwsberichten

Hoe zorg je ervoor dat jouw nieuws wel wordt opgepikt? Veel journalisten en redacteurs worden dagelijks bedolven onder tientallen of honderden persberichten en nieuwtjes. 

Gebrek aan tijd is ongeveer de enige constante op veel redacties. Veel journalisten moeten nieuws publiceren voor meerdere kanalen. Als redacteur voor een magazine of krant, moet je nu bijvoorbeeld vaak ook de webredactie onderhouden en als je een beetje pech hebt ook nog social media.

Dat verhoogt de druk op de journalisten en daardoor blijft er steeds minder tijd over voor eigen nieuwsgaring. Een goedgeschreven persbericht maakt daarom een grotere kans om opgepikt te worden door de journalist, dan een slecht geschreven pers- of nieuwsbericht of een bericht waarin je het nieuws moet gaan zoeken. Daarom geef ik hieronder een aantal punten die belangrijk zijn voor het schrijven van een goed nieuws- of persbericht. 

5W’s en de H

Als journalist leer je dat je bericht altijd een aantal basisvragen moet beantwoorden: de zogenaamde 5W’s en de H. Deze staan voor de vragen: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom en Hoe? Ontbreekt een van die antwoorden in het bericht, dan wordt het bericht minder duidelijk en je wilt natuurlijk niet dat je bericht opzij wordt gelegd omdat er bepaalde informatie niet instaat. Journalisten hebben geen tijd om alles na te bellen en na te vragen, dus als er informatie in een bericht ontbreekt, vergroot je de kans dat het in de prullenbak belandt.

Vergeet de datum niet

Wie een nieuwsbericht onder de aandacht van journalisten wil brengen, moet ervoor zorgen dat het bericht altijd voorzien is van een datum en plaatsnaam, bijvoorbeeld de plaats van het bedrijf of de plaats waar iets is gebeurd. Dan ziet de journalist in één oogopslag of het bericht actueel is en waar het speelt.

Een goede kop

Een van de belangrijkste criteria om een bericht onder de aandacht te krijgen, is de kop van het nieuws- of persbericht. Omdat ik hier heel lang over kan uitweiden, kom ik daar in een later blog op terug. Het is in ieder geval een doodzonde om de volledige kop in KAPITALEN te zetten. Niets is zo irritant als een bericht vol hoofdletters en uitroeptekens. Het komt schreeuwerig over en doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van je bericht.

Contactadres

En zelfs als het bericht volledig is, hebben journalisten vaak nog aanvullende vragen. Zorg er daarom voor dat er altijd contactgegevens onderaan het bericht staan. Een goede journalist zal je ook zonder die contactgegevens wel vinden, maar als je publiciteit probeert te krijgen, is het beter om het de journalist zo eenvoudig mogelijk te maken.

Heb je moeite met het schrijven van een nieuws- of persbericht? Vraag dan de hulp in van een professional, bel 020-700 9482 en kijk of Edwin je kan helpen.

over Edwin Feldmann

Edwin Feldmann is freelance tech-journalist en tekstschrijver. Hij produceert journalistieke teksten en podcasts en geeft workshops over bloggen. Meer info: contact@edwinf.nl