Ik geef het toe; ik lijd aan een vrij ernstige vorm van digitale paranoia. Op internet denk ik dat elke klik van mij wordt bijgehouden en dat ik op elke website wordt achtervolgd.

Laatst ontdekte ik een tool om in WordPress het gedrag van bezoekers te volgen. Daar zijn er waarschijnlijk legio van, maar deze gaat zover dat je bijna letterlijk de bewegingen van de muis van de bezoekers kunt volgen. Uiteraard alleen met de beste bedoelingen, gewoon omdat het meer informatie geeft over hoe jouw bezoekers zich over je website begeven. Het blijft een gek idee om zo je publiek in de gaten te houden.

En dan te bedenken dat die WordPress-plugin slechts kinderspel is vergeleken met wat marketingafdelingen en softwareontwikkelaars kunnen bijhouden van bezoekers. Die kunnen namelijk allerlei listige dingen doen met cookies of verborgen pixels. Een bekend voorbeeld is als je op internet hebt gezocht naar een spijkerbroek bij bijvoorbeeld Wehkamp, dat je later op andere websites allemaal advertenties van Wehkamp met spijkerbroeken tegenkomt.

Ongevraagd bijhouden

En als je surfgedrag al niet wordt bijgehouden door adverteerders met behulp van cookies, dan gebeurt dat wel door browsers of programma’s die je op je pc geïnstalleerd hebt. Alle reden voor mij om heel achterdochtig te worden. ‘Heb je dan iets te verbergen?’, is vaak de tegenvraag. Het is niet dat ik zulke duistere dingen doe op het web, maar ik wil gewoon niet dat bepaalde mensen of bedrijven ongevraagd allerlei gegevens over mij bijhouden. Dus ja we hebben allemaal iets te verbergen.

Om die reden gebruik ik ook niet de zoekmachine van Google, maar liever die van Startpage. En hoewel ik mijn kinderen ook probeer op te voeden met het idee dat ze niet al hun gegevens zomaar op internet moeten weggeven, worden hele generaties opgevoed met Chromebooks en Google. Daar kan je met je privacy-principes niet tegen op.
Een andere manier om je privacy een beetje beter te beschermen, is het gebruik van een VPN-verbinding. Een absolute must als je het mij vraagt, mits je een betrouwbare VPN-provider kiest.

Geen medicijn

Ik heb geen behoefte aan een medicijn tegen mijn paranoia. Ik kan er prima mee leven en verbaas me alleen over mensen die achteloos omgaan met hun privégegevens op internet. We zouden ons veel bewuster moeten zijn van onze data en privacy. Al wordt dat met de smartphones, mobiele apps en clouddiensten wel steeds lastiger.

Voor mij dus altijd een VPN-verbinding en een private browser of -op dagen dat ik het echt te pakken heb- een virtueel besturingssysteem in combinatie met een Tor-browser, want ‘ze’ hoeven niet alles van je te weten.

Categories:

Comments are closed

Font
Off On
Size
revert
Content
Color
revert
Links
Color
revert