Fitness trackers zijn onbetrouwbaar als bewijsmateriaal

Fitness trackers, zoals de Fitbit of Xiaomi, zijn gadgets die we niet serieus moeten nemen. Het is speelgoed voor volwassenen. We moeten daarom terughoudend zijn met het gebruik van data van fitnessbandjes als bewijsmateriaal in rechtszaken.

Wie ooit zelf een fitness tracker heeft gedragen, heeft zich wellicht wel eens verbaasd over de berekening van het aantal afgelegde stappen of kilometers. Ik ben zelf een vrij fanatieke hardloper, en de afgelegde afstand op de fitness trackers is vaak veel lager dan de afstand die mijn sporthorloge en mijn hardloop-app op mijn smartphone aangeven.

Nu komen ook Britse onderzoekers tot de conclusie dat er meer mis is met de apparaatjes. Het aantal verbruikte calorie├źn dat wordt weergegeven, blijkt in geen van de geteste producten te kloppen, zo meldde de BBC onlangs.

Onnauwkeurig

Dat die bandjes een beetje onnauwkeurig zijn en dat je het aantal hartslagen met een korreltje zout moet nemen, is nog tot daar aan toe. Hoewel er gevallen bekend zijn waarbij werkgevers de apparaten serieus gebruiken om hun medewerkers te monitoren.

Het Britse onderzoek is vooral belangrijk omdat data van fitness trackers soms in de rechtszaal wordt gebruikt als bewijsmateriaal. Dat blijkt namelijk al geregeld te gebeuren. Zo is in 2018 data over de hartslag van iemand gebruikt in het onderzoek naar de dood van een 90-jarige man. Omdat de fitness tracker een plotseling stijging van de hartslag aangaf, gevolgd door een sterke daling, zou dat een bewijs voor moord zijn.

Advocaten en rechters kunnen beter heel voorzichtig zijn met het trekken van conclusies op basis van fitness trackers. Vooralsnog zijn het vooral hebbedingetjes voor volwassenen die enigszins willen monitoren of ze gezond leven.

over Edwin Feldmann

Edwin Feldmann is freelance tech-journalist en tekstschrijver. Hij produceert journalistieke teksten en podcasts en geeft workshops over bloggen. Meer info: contact@edwinf.nl