Google Home - Assistent

Hey Google, ga mijn huis uit

Als de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas dit jaar ergens over ging, dan was het wel over digital personal assistants, zoals Google Home en Alexa van Amazon.

Wat opvalt aan alle verslagen over de CES, is dat de aanwezigheid van –met name- Google Home nogal overheersend was. Google wil graag overal software in stoppen en kennelijk heeft het bedrijf alle pijlen gericht op de promotie van Google Home.

Je kan Google Home bijvoorbeeld gebruiken om bepaalde muziek te laten afspelen, om het weer voor te lezen of je aan een afspraak te herinneren. Je kunt hem ook als kookwekker gebruiken. Maar daarvoor schaffen we toch niet zo’n digitale huisgenoot aan?

Wat ontbreekt aan deze apparaten, is de ‘killer app’. Dus een functie of app die zó handig is of die zoveel toevoegt, dat iedereen wel zo’n apparaat wil hebben. Dat ontbreekt dus.

Privacybezwaren

Wat het succes van Google Home ook in de weg staat, zijn de privacybezwaren omdat Google en consorten steeds meer data over je proberen te verzamelen. Het aantal slimme apparaten groeit met de dag en al die apparaten verzamelen data over je, en die informatie kan vervolgens weer gebruikt worden om een zo compleet mogelijk profiel van de gebruiker op te bouwen. Handig om iemand die bijvoorbeeld overweegt een bepaalde aankoop te doen, op het juiste moment te kunnen bestoken met advertenties voor bepaalde producten of van bepaalde fabrikanten. Dat levert namelijk veel geld op.

Wat niet vergeten moet worden, is dat mensen alleen bereid zijn hun privacy in te leveren of te riskeren als de functies van Google Home en Alexa zó uniek of bijzonder nuttig zijn, dat ze over die bezwaren heen willen stappen.

Hoe mooi of handig ik ook bepaalde diensten van Google vind, ik heb besloten om Google juist zoveel mogelijk te vermijden. Gmail gebruik ik nog alleen nog voor het ontvangen van een aantal nieuwsbrieven, de navigatie-app Google Maps op mijn telefoon heb ik ingeruild voor een andere app (waarvoor ik gewoon betaal) en ook de zoekmachine vermijd ik. Alles om maar niet je hele leven te verkopen aan dat bedrijf uit Mountain View. Voor mij dus voorlopig geen persoonlijke digitale spraakassistent.

over Edwin Feldmann

Edwin Feldmann is freelance tech-journalist en tekstschrijver. Hij produceert journalistieke teksten en podcasts en geeft workshops over bloggen. Meer info: contact@edwinf.nl