Is dit hoe we straks op straat internetten?

Frustratie is de motor voor creativiteit, heeft wijlen Pim Fortuyn ooit gezegd. Die uitspraak kan zo op een tegeltje, wat mij betreft.

In het buitenland heb ik me regelmatig geërgerd over het gebrek aan mogelijkheden om een wifi-netwerk te gebruiken. Kennelijk ben ik niet de enige die daar mee liep, want er is inmiddels wel iets moois voor bedacht. De Bigbelly, is een slimme straatvuilnisbak die werkt op zonneenergie en die zelf een bericht stuurt naar de gemeentelijke schoonmaakdienst als de bak vol zit. Handig, maar hij kan nog meer. De vuilnisbak kan ook dienen als wifi-hotspot zodat voorbijgangers in een straal van 30 meter kunnen internetten.

De slimme vuilnisbak is het resultaat van een samenwerking van een aantal Singaporese bedrijven. Als proef zijn er eerst een aantal van die bakken in Singapore geplaatst. Inmiddels staan er volgens de fabrikant inmiddels 23.000 stuks in meer dan 45 landen wereldwijd.

Het aanvankelijke plan was een slimme en milieuvriendelijke vuilnisbak te maken. De mogelijkheid om als wifi-hotspot te fungeren, is er later als soort bonus bijgekomen.

De bak is milieuvriendelijk en bespaart ritjes omdat er pas een vuilniswagen naartoe gaat als de bak helemaal vol is. Bovendien genereren de vuilnisbakken interessante data over wanneer waar in de stad afval wordt weggegooid. En zelfs het wifi-netwerk kan geld opleveren omdat ze advertenties naar de verbonden gebruikers versturen, in ruil voor gratis internet.

De Bigbelly is een mooi voorbeeld van hedendaagse technologie en innovatie. Waar een beetje frustratie al niet toe kan leiden…

over Edwin Feldmann

Edwin Feldmann is freelance tech-journalist en tekstschrijver. Hij produceert journalistieke teksten en podcasts en geeft workshops over bloggen. Meer info: contact@edwinf.nl