Leven als een geringde duif met ‘wearables’

Wearables zijn populair. En zoals een medewerker van Wired onlangs terecht opmerkte, is ‘wearable’ een vreselijk woord, maar ik weet geen beter allesomvattend Nederlands alternatief.

Als ICT-journalist en fervent hardloper was ik erg benieuwd hoe het zou zijn om je leven te tracken met een sportband, een fitband, fitnesstracker of hoe die dingen heten. Als journalist moet je af en toe zelf iets testen om te ervaren hoe bepaalde technologische ontwikkelingen werken en wat de invloed daarvan is op je leven. Dus bestelde ik een Chinees apparaatje, de Xiaomi Mi fitband, waarover ik diverse positieve reviews had gevonden en ik besloot deze te testen.

De Xiaomi Mi meet je bewegingen en stappen en het houdt je slaap bij. Het ontwerp is echt heel goed. De kern van de Mi fitband is een soort grote zetpil die je in en uit de draagband kan halen. Maar dat hoeft niet vaak, want de fitband is waterbestendig (je kunt er gerust mee douchen). En bovendien hoef je de meter heel weinig op te laden. Met een volle batterij doe je rustig een paar weken.

Hoe het voelt

In het begin had ik echt het gevoel alsof ik een geringde duif was. Na enkele dagen begint het te wennen. En hoewel het bandje er best goed uit ziet, blijft het een beetje vreemd aanvoelen. Misschien komt dat omdat ik hem rechts draag, want links zit al mijn horloge.

Maar hoe is het om elke beweging te registreren en bij te houden? En wat doe je met die informatie? Ik bekijk de informatie regelmatig, bijna dagelijks, maar daar blijft het dan ook bij. Wat moet ik met de kennis dat ik de ene nacht 2:12 uur aan diepe slaap heb genoten, en de andere nacht zelfs 2:26 uur?

Op zich meet de fitband alles nauwkeurig. Maar het moment van wakker worden zelf, blijft lastig te registreren. Het moment van wakker is eigenlijk het moment dat je daadwerkelijk uit je bed stapt. Hoe die fitband, ter grootte van een vingerkootje, het verschil weet tussen een diepe en een lichte slaap, is mij een raadsel. Maar het is beter dan zelf al je bewegingen en stappen te moeten bijhouden, nietwaar?

Doel

Alle afgelegde stappen worden omgerekend in meters die je dagelijks kunt bijhouden. Het is wel grappig dat je ’s ochtends voordat je aan je werk begint al soms een kilometer hebt afgelegd, zonder dat je daar zelf erg in hebt.

Bovendien kan je bij de instellingen een streefdoel instellen. Zelf heb ik mijn dagelijkse doelstelling gezet op 10.000 stappen, wat voor mij in de praktijk uitkomt op een afstand tussen de 5 en 6 kilometer. En die grens haal ik meestal met gemak.

Nutteloze data

De Xiaomi fitband is een leuk speeltje, zeker voor de kleine prijs van minder dan 20 euro. Het is leuk om dagelijks die cijfers over je slaapritme en je bewegingen bij te houden, maar eigenlijk doe ik er verder niet zoveel mee. Verandert het echt iets aan je leven? Nee ik ben er niets anders door gaan doen. Ik pas mijn levensstijl er niet op aan.

De data die je ermee verzamelt, krijgt pas waarde als je er ook iets mee doet. Dat geldt voor big data in het algemeen ook. De fitnesstracker geeft mij het gevoel nog niet volledig uitontwikkeld te zijn. Het is leuk maar niet meer dan een fractie van wat we binnen enkele jaren met dergelijke apparaten kunnen.

over Edwin Feldmann

Edwin Feldmann is freelance tech-journalist en tekstschrijver. Hij produceert journalistieke teksten en podcasts en geeft workshops over bloggen. Meer info: contact@edwinf.nl