thuiswerken-videovergaderen

Nooit eerder was breedbandinternet zo belangrijk

Het coronavirus lijkt de katalysator voor breedbandinternet te zijn. Nog nooit was de noodzaak van breedbandinternet zo duidelijk voelbaar als nu.

Door de verspreiding van het coronavirus zijn veel Nederlanders gedwongen om vanuit huis te werken. Maar is onze internetverbinding daar wel geschikt voor?

Veel onderzoekers beschouwen een internetverbinding van 30 Mbps of meer als breedband. In Nederland is ongeveer 9% een verbinding tot 30 Mbps. Veel huishoudens zitten gemiddeld al op veel hogere snelheden: 46% van de breedbandaansluitingen had in het tweede kwartaal van 2019 een maximale internetsnelheid van 30 tot 100 Mbps, en bijna 45% zit boven de 100 Mbps, zo blijkt uit de meest recente Telecommonitor (pdf) van de ACM.

Toepassingen

Het coronavirus zorgt ervoor dat we die snelheid ook echt nodig hebben. Was de snelle internetverbinding voorheen vooral leuk om Netflix of Youtube te kunnen kijken of om snel te kunnen gamen. Tijdens deze coronacrisis is de internetverbinding plotseling noodzakelijk gebleken om thuis te werken, voor de kinderen die vanuit huis schoolwerk moeten maken of voor een videoconsult met een arts. Al deze toepassingen hebben een redelijk snelle internetverbinding nodig.

En daarvoor is het goed dat er overal goede voorzieningen worden aangelegd in de vorm van glasvezelinternet. In de afgelopen jaren is de aanleg al verspreid over een groot deel van Nederland, vooral de buitengebieden. En dat komt nu goed van pas. Je zult maar van huis uit willen werken met je 10 Mbps lijntje, dan kan je het videovergaderen wel op je buik schrijven.

Ook steden krijgen langzamerhand steeds sneller internet, dankzij de opkomst van glasvezel en de verbeteringen op het coax-netwerk van Ziggo zijn binnenkort in steeds meer steden gigabit-snelheden haalbaar.

Niet alle banen of werkgevers zijn misschien al helemaal klaar voor het massaal thuiswerken, maar voor veel Nederlanders is de internetverbinding er in ieder geval wel op voorbereid. Succes allemaal.

over Edwin Feldmann

Edwin Feldmann is freelance tech-journalist en tekstschrijver. Hij produceert journalistieke teksten en podcasts en geeft workshops over bloggen. Meer info: contact@edwinf.nl