Onder het motto ‘Wij willen het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk maken, zodat er meer tijd overblijft voor andere zaken’ gaan steeds meer fabrikanten over van het alleen produceren van apparaten naar het leveren van diensten. ‘De klant ontzorgen’ wordt het ook wel eens in vreselijk jargon genoemd.
Een printerbedrijf begon een jaar of wat geleden al een dienst waarbij je zelf geen printers meer hoeft aan te schaffen, maar printers op centrale locaties alleen gebruikt wanneer je ze nodig hebt. De gebruiker betaalt dat een bepaald bedrag per maand, plus extra kosten voor de hoeveelheid printjes. HP heeft tegenwoordig ook dienst waarbij je inkt opgestuurd kan krijgen, als de printer constateert dat de cartridge leeg raakt.
Microsoft verkoopt tegenwoordig meer Office-software als abonnement dan de eenmalige softwarepakketten die je zelf moet installeren. En steeds meer producten kan je tegenwoordig als service afnemen. Zo kan je je fruit wekelijks aan huis of op het werk laten bezorgen in een abonnementsvorm. Kijk maar naar Odin, Maaltijdbox en soortgelijke diensten. Je kunt ook een abonnement afsluiten voor je scheermesjes en je onderbroeken en waarschijnlijk nog veel meer.
En tot mijn verbazing begint witgoedfabrikant Miele nu ook een dienst. Voortaan kun je – als je tenminste in Amsterdam woont- je wasgoed laten ophalen en laten wassen door Miele zelf.
Raar om dat juist daar te doen, denk ik dan, want juist in de grote steden zijn zoveel openbare wasruimtes, dat je zelf eigenlijk toch al niet meer een wasmachine hoeft te hebben.
Gemakkelijk
Natuurlijk beweren al die bedrijven dat ze het voor de gebruiker gemakkelijker willen maken. Leuk bedacht, maar dat is niet de enige reden. De directeur van Miele verdedigt de nieuwe dienst met het argument dat ze op deze manier ‘de consument tijd willen besparen’. “Wij willen het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk maken om de was te doen, zodat er meer vrije tijd overblijft voor leuke dingen.”
Waar het al die bedrijven om gaat, is het creëren van trouwe klanten, terugkerende omzet en vooral het verzamelen van data. Hoe gebruiken de klanten onze producten en hoe gedragen ze zich eigenlijk? En dat al die bedrijven die informatie willen verzamelen, is eigenlijk best een gevaarlijke ontwikkeling voor onze privacy.
Privacy
Waarom zou Miele moeten weten hoe vaak je van kleding wisselt, of hoe vaak je eigenlijk de was doet? Die informatie zou ook weer interessant kunnen zijn voor kledingwinkels die heel gericht advertenties zouden kunnen tonen op basis van jouw wasgedrag.
Het mag duidelijk zijn, ik ben op dit moment nogal huiverig om dergelijke zaken uit te besteden en als ‘service’ af te nemen. Mijn printercartridge of toner bestel ik wel zelf als dat nodig is. En als mijn wasmachine de geest geeft, overweeg ik niet om geen nieuw apparaat meer te kopen omdat ik alle was ga uitbesteden. Over sommige zaken wil je als consument gewoon zelf de controle houden, nietwaar?