We zijn allemaal digitaal getransformeerd

Regelmatig schrijf ik voor opdrachtgevers over bedrijven die andere ondernemingen adviseren over de ‘digitale transformatie’, zeg maar de toenemende digitalisering van bedrijfsprocessen, of over bedrijven die zelf in zo’n veranderingsproces zitten.

Het onderwerp leent zich uitstekend voor bedrijven om naar buiten te treden als helpende hand, of als voorbeeld voor anderen. Dat moet wel want wie googelt op ‘digitale transformatie’ vindt zo bijna 350.000 resultaten.

Onlangs besefte ik dat ik zelf in de loop der jaren ook een dergelijke transformatie heb doorgemaakt. Toen ik in 2008 als freelance journalist begon, deed ik bijna alles nog op papier. Dat was ook nodig voor het geval de Belastingdienst ernaar zou vragen. Mijn facturen stuurde ik nog per traditionele post, mijn afspraken hield ik bij in een papieren agenda. Voor mijn administratie bewaarde ik natuurlijk al mijn bonnetjes. En mijn artikelen tikte ik nog standaard in mijn op de pc geïnstalleerde versie van Microsoft Word.

Nu is dat allemaal gedigitaliseerd. Ik verstuur al jaren geen papieren factuur meer. Mijn boekhouding houd ik bij in de cloud en bonnetjes krijg ik ook nog nauwelijks. Alles komt digitaal binnen en gaat er digitaal uit. Die enkele papieren bon die ik krijg, scan ik meteen in want anders kan ik ‘m niet digitaal verwerken.

Verder houd ik alleen nog een digitale agenda bij en mijn teksten schrijf ik nu met een online tekstverwerker omdat ik vanaf elke computer op elke plek toegang tot mijn werk wil hebben. Kortom vrijwel mijn gehele workflow voltrekt zich digitaal.

Tja, soms liggen de voorbeelden van dagelijkse praktijk dichterbij dan je denkt. Ik vermoed dat velen wel dergelijke veranderingen in hun eigen werkomgeving herkennen. Veranderingen gaan vaak geleidelijk, maar de technologische veranderingen gaan de laatste jaren zo snel dat we waarschijnlijk allemaal wel een beetje digitaal zijn getransformeerd.

over Edwin Feldmann

Edwin Feldmann is freelance tech-journalist en tekstschrijver. Hij produceert journalistieke teksten en podcasts en geeft workshops over bloggen. Meer info: contact@edwinf.nl