Corona-nieuws-PR

Wees snel en origineel met coronanieuws

De honger naar nieuws over het coronavirus is groot. Bedrijven weten dat en proberen in de publiciteit te komen met eigen corona-gerelateerd nieuws, maar soms kan het ook teveel worden.

Veel IT-beveiligingsbedrijven doen zelf onderzoek naar manieren die door cybercriminelen gebruikt worden om nieuwe slachtoffers te maken. Dat schept vaak nieuwe inzichten. Maar sinds het coronavirus is opgestoken, lijken bijna alle It-beveiligingsbedrijven dezelfde boodschap te hebben: er worden heel veel phishingmails verstuurd die gaan over COVID19.

Inhaken op de actualiteit

Cybercriminelen staan erom bekend dat ze graag op actuele ontwikkelingen inhaken. Zo worden er ook veel phishingmails verstuurd die gaan over het coronavirus of COVID19. Sinds de uitbraak van het coronavirus is daarom het aantal phishingmails en het aantal pogingen om medewerkers van bedrijven te hacken via corona-gerelateerde links, flink gestegen. Cybercriminelen sturen bijvoorbeeld mails waarin ze mensen vragen om deel te nemen aan een Zoom-vergadering, of mails om ze opnieuw te laten inloggen op hun Office 365-omgeving om zo hun logingegevens te kunnen stelen. Andere criminelen registreren domeinnamen met ‘corona’ of ‘COVID19’ erin en zetten frauduleuze webwinkels op.

Dergelijke soorten van cybercriminaliteit zijn dus heel snel toegenomen sinds de pandemie. Hoe snel dat aantal gestegen is, daarover verschillen de meningen. De persberichten die hierover gaan kom je nu bijna dagelijks tegen. Een kleine greep uit de persberichten van de afgelopen tijd:

Na het zoveelste bericht dat het aantal COVID19-phishing pogingen zo snel is gestegen, weet je het wel.

Ook al is je research nog zo goed, als bedrijf moet je ervoor waken dat je niet achteraan in de rij komt met het verkondigen van dezelfde boodschap. Journalisten zullen je bericht dan opzij schuiven omdat het ‘oud nieuws’ of ‘niet meer relevant’ is. Publicitair gezien is het dan zonde van alle research en werk die erin is gestoken. Zoek dus naar nieuwe originele invalshoeken je voordat je corona-gerelateerd bedrijfsnieuws naar buiten brengt.

over Edwin Feldmann

Edwin Feldmann is freelance tech-journalist en tekstschrijver. Hij produceert journalistieke teksten en podcasts en geeft workshops over bloggen. Meer info: contact@edwinf.nl